Cursus Natuurgids 2024

Cursus Natuurgids 2024

Wanneer?

zaterdag 03 feb 09:00 - 12:00

Waar?
CC De Kimpel, Eikenlaan 25, 3740 Bilzen

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

Natuuracademie vzw organiseert de cursus natuurgids samen met Natuurpunt Riemst, Natuurpunt Zuidoost-Limburg, Natuurpunt Kortessem, Natuurpunt kern SpARo, Orchis en Leefmilieu Tongeren, met ondersteuning van de stad Bilzen. 

De cursus gaat door van 03/02/2024 tot en met 04/01/2025 in CC De Kimpel, Eikenlaan 25 te 3740 Bilzen.


INHOUD

De opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: de cursus, de verdieping en de stage.

Het eerste deel, de cursus, bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies. Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn. Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.

De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.

In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een ‘groene activiteit’ uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.

Word ook jij natuurgids? Schrijf je dan nu in!


PRAKTISCH

Zowel de theorie- als de praktijklessen vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 9u00 tot 12u00. Tijdens de schoolvakanties zijn er meestal geen lessen. De opleiding loopt van zaterdag 3 februari 2024 t.e.m. 4 januari 2025. Er zijn 2 daguitstappen voorzien naar Voeren en naar Hoge Venen.

Kort voor de start van de cursus ontvang je het gedetailleerde programma via mail.

Inschrijven voor deze cursus


Voor de cursus natuurgids zijn er verschillende tarieven van toepassing.

  • Steuntarief voor leden - Standaardtarief niet-leden: met een paar extra euro maak je onze activiteiten betaalbaar voor iedereen (455 euro)
  • Ledentarief: als lid van Natuurpunt en het Open Netwerk kan je genieten van een korting (402,50 euro)
  • Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft (175 euro). Het sociaal tarief is voor mensen die vallen onder het systeem ‘Verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen

Je kan bij je inschrijving het handboek 'Vol van natuur' bestellen door deze optie aan te vinken.


LEERPLATFORM

Bij aanvang van de cursus ontvang je een link naar het leerplatform. Daarop staat zowel het lesmateriaal als praktische informatie en allerlei interessante links.


OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt Natuuracademie vzw is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.