Back to simplicity

12 augustus 2023

Back to simplicity

Slapen bij de schapen is succesvol!

Woensdag op donderdagnacht (9 / 10 augustus) zijn we met ongeveer 40 natuurliefhebbers buiten in het veld bij de schapen gaan slapen! Jong en oud, uit de buurt en van verder weg. De jongste deelnemer is nog maar 2 jaar. Tussen de deelnemers ook een groep jongeren van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Zij zijn blij dat deze activiteit tijdens hun kamp is en dat ze dit mee mogen beleven. De JNM is zoals ieder jaar voor tien dagen op beheerwerkkamp.

20230809_210113.jpg

Op de wei van het oude voetbalveld in Kanne staan 70 ooilammeren. Sinds iets meer dan een week zijn ze 'zelfstandig' en gescheiden van hun mama. Zo leren ze op eigen benen staan. Samen met herder Bart Govaerts en zijn border collie Roos zijn ze voor de eerste keer zelfstandig naar de hoeve gewandeld. Een spannend moment, maar alles ging perfect. Alsof ze dit al jaren zelfstandig doen.

Bij de wei achter de hoeve aangekomen zoekt iedereen; schaap en mens, een plekje om te slapen. Een gezellige, maar rustige avond volgt. De schapen zijn immers geen drukte gewend in de avond. Twee vuurkorven, warme choco, marshmallows en een biertje voor de volwassenen zijn de ingredi├źnten voor een onvergetelijke avond. Om middernacht is alles stil en vallen we onder de sterrenhemel in slaap. Net als de herder in het verre verleden. Ook hij overnachtte regelmatig in het veld.

20230810_063544.jpg

Het is rond 6 uur als de eerste personen wakker worden. De eerste zonnestralen verwarmen je gezicht en als je opkijkt zie je dat de lammeren zich helemaal thuis voelen bij de mensen. Ze staan dichtbij en knabbelen bijna aan je tenen. Zo zou je iedere dag wakker willen worden! Na een ontbijtje bij het vuur (brood op een stokje) worden de lammeren weer teruggebracht naar de wei bij het voetbalveld en gaat iedereen nagenietend van deze geweldige ervaring terug naar huis of naar het kamp.

De activiteit was zeker een succes en voor herhaling vatbaar! Enkele foto's en een filmpje vindt je hier.

Vanuit Natuurpunt is het project Reconnected Mergellandscha(a)p opgestart met als doel om de begrazing door Mergellandschapen, tussen Riemst en Voeren, uit te breiden en te verbeteren. Het project is door Europa gesubsidieerd.

Logo Leader en europa.png