Nieuwjaarstreffen: Natuurpracht en Toekomstdromen

20 januari 2024

Nieuwjaarstreffen: Natuurpracht en Toekomstdromen

421257301_6940935665986505_8235192135029131994_n.jpg Foto: Lucienne Bolle

Op een sfeervolle winteravond, ondanks de uitdagingen van het winterweer, verzamelden zich zo'n dertig enthousiaste leden en vrijwilligers op 20 januari 2024 in Villa Castrum. Te midden van gezelligheid, koffie, thee en vlaai (onlangs door Europa officieel erkend als streekproduct) werd het programma ingeluid door Gabriël Erens (voorzitter van Natuurpunt Riemst), waarna de avond gevuld werd met inspirerende presentaties en toekomstvisies.

IMG-20240121-WA0015.jpg

Een Terugblik op 2023: Belangrijke ontwikkelingen bij Villa Castrum

Gabriël opende de avond met een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Alle jaren met een 3 erin waren, vanaf 2000, bijzonder: 2003 als het prille begin van een eigen schaapskudde, 2013 als het jaar waarin de vlammen in hoeve Caestert dansten, en in 2023 herrees de gerestaureerde hoeve als een fonkelende parel in het landschap. Als kers op de taart opende in april het betoverende pop-up bezoekerscentrum Villa Castrum zijn deuren, waarmee het jaar werd bekroond met een glans van belofte en toewijding aan de schatten van de natuur. We kijken ook reikhalzend uit naar wat 2024 voor Villa Castrum in petto heeft.

Project Caster: Een duik in het verleden, heden en toekomst

Hugues Latteur, de projectcoördinator van 'Project Caster,' nam het podium om te spreken over het ontstaan, de geschiedenis en de toekomstplannen van het project. Ondanks de winterse omstandigheden bracht hij een warm verhaal over de samenwerking tussen Natuurpunt, Natagora en de overheden aan de Waalse kant van het plateau van Caestert.

20240120_210203.jpg

Drie luiken van Project Caster

Het project is opgedeeld in drie luiken, waarvan het eerste gericht is op het beschermen en verrijken van de natuur. De herstelplannen voor Hoeve Caestert, gefinancierd door de Waalse overheid, beloven een vernieuwd centrum voor natuurbeleving. Het tweede luik betreft de uitvoering van verschillende werken, waaronder de bescherming van de maquette en de aanleg van infrastructuur, zoals een stretchtent en een hek rondom de vijver. Het derde luik richt zich op het creëren van nieuwe natuurbelevingsmogelijkheden, zoals het paaigebied in Lanaye en de aanleg van wandelroutes om de unieke flora te beschermen.

Samenwerking en studies

Hugues deelde ook de lopende studies binnen 'Project Caster.' Hierbij benadrukte hij de samenwerking met Natuurpunt Beheer en de aanstelling van Astrid Waterinckx voor het coördineren van Villa Castrum. Daarnaast werden studies uitgevoerd om de samenwerking tussen natuurgebieden over de grenzen heen te verbeteren en wandelroutes effectiever te beheren.

Toekomstvisie: Grensoverschrijdend natuurbeheer

Het grensoverschrijdende aspect van 'Project Caster' komt naar voren in de ambitie om een grenspark tussen Jeker en Maas te creëren. We zijn benieuwd wat de toekomst gaat brengen.

Nostalgische glorie: De maquette van Villa Castrum

Boven in Villa Castrum prijkt een prachtige maquette van het verdwenen kasteel en de hoeve van Caestert, gemaakt door Jean-Pierre Duplessis, aanwezig om uitleg te geven. Dit prachtig handwerk is gemaakt van echte mergel. Na 3540 uren handwerk, over een periode van 4 maanden en 25 dagen, werd het meesterwerk voor het eerst tentoongesteld op 19-20 september 1981. Sinds 23 april 2023 is het tentoongesteld in Villa Castrum.

IMG-20240121-WA0008.jpg Foto: Saja Erens

Fotowedstrijd LEADER

De avond werd feestelijk afgesloten met een borrel en de bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd LEADER. De prijswinnaars en eervolle vermeldingen werden met trots aangekondigd door Peter Neven, de schepen. De avond bij Villa Castrum bracht niet alleen een terugblik op het verleden, maar vooral een inspirerende vooruitblik op de toekomst van dit unieke natuurproject. De betrokkenheid van zowel lokale gemeenschappen als internationale partners toont aan dat de visie van 'Project Caster' reikt naar een gezamenlijke inzet voor natuurbehoud en -beleving.


Prijswinnaars fotowedstrijd LEADER

  1. Gwenda Nicolaes: kindjes met mergellander

Gwenda Nicolaes.jpg

  1. Lissa Poismans: drukke straten van Voeren

Lissa Poismans 2.jpg

  1. Hedwig Claessens: mooi beeld van een Mergellander

Hedwig Claessens.jpg

Eervolle vermeldingen foto’s 4 t/m 10:
  1. Monique Goessen

20231124_110052.jpg

  1. Herman Goessens

Herman Goessens 8.jpg

  1. Lissa Poismans

Lissa Poismans 3.jpg

  1. Herman Goessens

Herman Goessens 13.jpg

  1. Martin Kossig

Martin Kossig 1.jpg

  1. Lissa Poismans

Lissa Poismans 1.jpg

  1. Lucienne Bolle

Lucienne Bollen 3.jpg

De foto’s kun je bewonderen in Villa Castrum (elke zondag geopend tussen 14.00-17.00 uur).