Een iconische plek waar je naar terug moet keren!

03 juni 2023

Een iconische plek waar je naar terug moet keren!

20230604_152410.jpg

“Op de weg van de meeste weerstand kom je uiteindelijk ook boven”. Een zogenoemde ‘oneliner’ van Leon. Een reden voor JNM-ers om helemaal vanuit Gent en omstreken een weekend af te komen voor 35 jaar Tiendeberg!

Na de wandeling, kort maar intensief over de hellingen, liggen de jongeren van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) relaxed in het gras met een stuk rijsttaart. Nog een van de redenen om Kanne te bezoeken, volgens de groep van tien personen die - speciaal voor deze activiteit - een weekend naar de Sint Pietersberg is gekomen. Maar zeker niet dé reden. Raf Vanisterbecq, Kristiaan Proesmans en Michiel Soenen delen dezelfde mening 'dit gebied is iconisch'.

“Het is een inspirerende plek die toont wat je kunt bereiken uit niks tot wat het nu is. En dat door samen te werken. Je kunt natuurbeheer nergens beter leren dan hier”, geeft Raf aan. Kristiaan vult aan; “het is een cultuur en natuurhistorische plek vol met verhalen. De geschiedenis is groot en gaat terug naar de tijd van de romeinen en nog verder. Het is divers maar tegelijk ook klein en lokaal. De natuur heeft een heel mooi en eigen karakter.”

20230604_161540.jpg

Deze jongeren zijn JNM-ers die menig vakantie al doorbrachten om onder andere op de Tiendeberg beheerwerken uit te voeren. "Het is ‘wauw’ hier" wordt er geroepen. Michiel, één van de enige niet uit Gent maar uit Menen komt, geeft aan dat hij door alle verhalen van de andere JNM-ers geïnspireerd is om te komen. “Er is hier bergen werk verzet. Na alle verhalen wou ik het met eigen ogen zien, daarom ben ik hier”, vertelt hij. De wandeling heeft hij zeer mooi gevonden “klein maar fijn en zeker uniek. Ik kom nog terug!”. Raf vult aan “Het werk is hier nog lang niet af, daarom moeten we terugkomen”.

Van 3 tot 13 augustus 2023 organiseert JNM nationaal het Sint-Pietersberg Family Summer kamp. Een beheerwerkkamp met een familiesfeer, waarin hard gewerkt wordt op o.a. de Tiendeberg en het plateau van Caestert. Voor elke JNM-er voelen deze gebieden een beetje als ‘zijn of haar gebied’. Met andere woorden: een iconische plek om zeker naar terug te keren.

20230604_164306.jpg

archusvlinder.JPG Archusvlinder foto: Florian Vanhecke

gevlekte orchis.jpg Gevlekte orchis