Historische wandeling Natuurpunt Riemst
Vijftien wandelaars beklommen onlangs de Tiendeberg in Kanne. Dit keer niet om de natuurpracht te bewonderen, maar om meer te leren over de rol van de berg in verschillende oorlogen die in de omgeving zijn uitgevochten.
Onder leiding van gids Paul Vrijens werd het oorlogsverleden van de Tiendeberg opgediept. Dat verleden mag indrukwekkend genoemd worden, want in de loop der eeuwen zijn in deze omgeving vele conflicten uitgevochten. Zo werd het nabijgelegen Maastricht in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw belegerd en speelde het gebied een rol in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Die rol begint ondergronds, legde Vrijens uit. Tijdens al die conflicten vormden de mergelgroeves onder de Tiendeberg namelijk een veilige schuilplaats voor de bewoners van Kanne en omliggende dorpen.
Natuurlijk speelde zich in oorlogstijd ook bovengronds van alles af op en rond de Tiendeberg. De herinneringen daaraan zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de vorm van de monumenten en gedenktekens die Vrijens de wandelaars toonde.
Het Militair Kerkhof aan de voet van de Tiendeberg maakt indruk. Het brengt de harde strijd in herinnering die Belgische soldaten van het 2e regiment grenadiers hier op 10 en 11 mei 1940 uitvochten met Duitse luchtlandingstroepen. De Duitsers wonnen de slag ten koste van 22 doden, terwijl aan Belgische kant meer dan honderd slachtoffers te betreuren waren.
Ook bovenop de Tiendeberg werd stilgestaan bij gesneuvelden. Daar markeert immers het Norcross-monument de plek waar op 19 augustus 1941 een Britse bommenwerper neerstortte. Daarbij kwamen twee van de bemanningsleden om, onder wie de naamgever van het monument, sergeant Samuel Norcross.
Net als in de Tweede, was Limburg ook in de Eerste Wereldoorlog bezet gebied. Destijds probeerden nogal wat Belgische jongens naar neutraal Nederland te vluchten, om zich van daaruit bij het Belgisch leger in de frontlinie te voegen.
Om dat te voorkomen, plaatsten de Duitsers een draad langs de grens, die ze onder hoge stroom zetten. Het weerhield velen er niet van om de vlucht toch te wagen – soms met dodelijke gevolgen: ‘De elektrische draad’, in 2018 geplaatst door Heemkunde Kanne en de gemeente Riemst, gedenkt allen die daarbij werden neergeschoten of geëlektrocuteerd.