Natuurbeheer over grenzen heen
Naar jaarlijkse gewoonte vergaten we op zaterdag 17 augustus even dat er grenzen bestaan en sloegen we de handen in elkaar voor de internationale werkdag. Ditmaal was die extra bijzonder: we werkten in Heyoule, de bakermat van het beheer op de Sint-Pietersberg.
Het was zo een 45 jaar geleden dat enkele JNM’ers op excursie een natuurgebiedje in het Waalse Heyoule passeerde. Hier kwamen ze Charles Tihon tegen, een lokale conservator, die zich bekommerde over de achteruitgang van de natuur in deze regio. Toevallig hoorde ze dat er een dorpsfeest gaande was, dat na de excursie een bezoekje verdiende. De gezelligheid en drankdeden hun werk, waarna het niet al te nuchtere besluit werd genomen om terug te keren en te helpen met het natuurbeheer. Het 'Sint-Pietersbergbeheer' was geboren.
Ook vandaag bouwden we verder bouwen op de jarenlange inzet van vrijwilligers van Natuurpunt, Natagora, Natuurmonumenten en JNM. De opkomst was groot, en deed niet onder voor de vorige generaties. Meer dan 40 mensen sloegen aan het maaien, hooien, zagen, en verhakselen van takken. Het teruggekeerde braamstruweel en de overwoekerende netels en berenklauw maakten plaats voor een open zonrijk gebied vol ruimte voor verschillende planten en dieren. De vele handen maakten licht werk en de vorderingen werden goed zichtbaar. Om de moraal nog verder op te krikken werd een broodjes buffet voorzien, waarna we over konden gaan tot de laatste loodjes van het werk. Om vervolgens te liggen in het gras met een lokale vlaai en een aangename zomer zon. Zo Kijkend naar het resultaat smaakt zo een taart toch altijd net iets beter.
Kristiaan Proesmans