Work hard, play hard

23 augustus 2022

Work hard, play hard

Een terugblik op het zeer geslaagde JNM SPB Zomerkamp

Het is inmiddels al een traditie van meer dan 40 jaar, toch blijven de jongeren van de jeugdbeweging JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) iedere zomer met net zoveel enthousiasme terugkeren naar de Sint-Pietersberg (SPB) in Kanne. Gewapend met rijf, riek, bosmaaiers en kettingzagen zetten ze zich ieder jaar in om dit prachtig stukje natuur te beheren.

20220809_110343.jpg

Dit jaar werd onder toezicht van Leon voornamelijk ingezet op de Tiendeberg. Door het wegkappen van bramen en esdoorns zorgen de jongeren voor een verschraling van het gebied waardoor nieuwe plantensoorten kunnen groeien en er een grotere biodiversiteit wordt gecreëerd. Een techniek dat in het verleden reeds zijn vruchten heeft afgeworpen zoals iedere wandelaar die de natuur in Kanne komt bewonderen wel zal kunnen beamen.

IMG_5598.jpg

Op kamp leren de jongeren om te gaan met verantwoordelijkheid, te kijken hoe ze de natuur op een effectieve manier kunnen beheren en stil te staan bij wat ze doen en waarom het zo belangrijk is. Dit doen ze overigens niet altijd alleen. Naast de vrijwilligers van Natuurpunt worden de jongeren op de laatste dag van het kamp ook bijgestaan door vrijwilligers van Natuurmonumenten en Natagora, een absoluut hoogtepunt. Jong en oud dat samen bergen beheer verzet en achteraf geniet een uitgebreide lunch. Overdag werken, s ’avonds samen eten en lachen en nog eens nagenieten van de resultaten. Work hard, play hard. Meteen ook de rede waarom het kamp zo populair blijft en waarom de jongeren steeds blijven terugkomen.

20220810_182014.jpg

IMG_6971.jpg

20220813_102844.jpg

Door Viktor Proesmans